Zona Ter llobregat, en estado de EMERGENCIA.
En mi piscina particular, ¿en que me afecta?
Las piscinas de titularidad privada censadas como refugio climático por el ayuntamiento del municipio al que correspondan,
podrán rellenarse en las cantidades indispensables para garantizar la calidad sanitaria del agua, siempre que se apliquen medidas de ahorro adicionales que compensen el agua que se utilice.
- Da a entender que el agua puede ser de cualquier procedencia.
- Indica rellenarse, sin espeficiar el llenado de piscinas sin agua.
- Los medios informativos estan informando de llenado completo.
El concepto de “refugio climático” que los municipios tendrán que censar e introducir en sus Planes de Emergencia.
Piscinas de titularidad privada, en su mayoría de establecimientos turísticos o piscinas comunitarias- que tengan o lleguen a un acuerdo con el Ayuntamiento para ser de uso público abierto a la ciudadanía en las mismas condiciones que funcionan las piscinas públicas y cumpliendo los requisitos que marquen las ordenanzas municipales y resto de la normativa sectorial aplicable.
Será cada ayuntamiento quien deberá aprobar este censo, una vez publicado el en DOGC.
En resumen y legalmente... ,
- Si tu piscina esta vacía, yo entiendo que NO SE PUEDE LLEANAr a no ser que sea con agua de Mar a 35-37 gr/litro, y según decreto. (Opción que no recomiendo), o bien cuando pasemos a PREEMERGENCIA. Actualmente estamos en EMERGENCIA I.
- Los medios informativos la interpretan como que si se podran llenar por completo.
- Si está llena, podrás rellenar para mantener nivel óptimo, si la inscribes en el registro del Ayuntamiento como "refugio climático". Por consiguiente será de USO PUBLICO según normativa.
- Podrás inscribirla cuando tu correspondiente Ayuntamiento, disponga de normativa, que no creo se pronuncie antes de junio.
Decreto completo
El Govern ha aprovat el 16 d’abril de 2024 un nou Decret llei destinat a l’adopció de mesures urgents per afrontar la situació de sequera que incorpora tres novetats en el Pla especial de sequera que afecta a les conques internes de Catalunya.
1. Establiment del cens de “refugis climàtics” dels municipis en situació d’emergència per sequera (PES):
Es tracta de l’establiment d’un cens de refugis climàtics, en el qual els municipis podran incloure piscines públiques i privades obertes a la ciutadania. L’objectiu és garantir que la població més vulnerable disposi d’equipaments per esmorteir els períodes de temperatures extremes.
El concepte de “refugi climàtic” -que els municipis hauran de censar i introduir en els seus Plans d’Emergència per Sequera- inclou tant les piscines municipals que actuïn com a refugi climàtic, com aquelles de titularitat privada -majoritàriament d’establiments turístics o piscines comunitàries- que tinguin o arribin a un acord amb l’Ajuntament per a ser d’ús públic obert a la ciutadania en les mateixes condicions que funcionen les piscines públiques i complint els requisits que marquin les ordenances municipals i resta de la normativa sectorial aplicable.
Aquestes piscines que hauran d’estar censades per cada ajuntament com a refugi climàtic podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, sempre que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals que compensin l’aigua que s’utilitzi.
El decret neix de la voluntat d’entesa entre el Govern i els màxims representants de municipis de tot el país per poder dotar als gestors locals de més eines per a la gestió de l’emergència per sequera sense minvar la seva autonomia municipal. L’objectiu és donar-los un marc clar perquè puguin protegir la ciutadania que està compromesa amb l’estalvi però que pateix la sequera, i al mateix temps, que tinguin eines més efectives per limitar els excessos dels usuaris que posen en risc l’abastament de tothom.
En qualsevol cas, serà cada ajuntament, un cop es publiqui la mesura al DOGC, qui haurà de d’aprovar aquest cens així com les condicions d’ús que hauran de complir aquelles piscines declarades com a ‘refugi climàtic’ i l’haurà d’incloure dins el seu pla d’emergència per sequera.
2. Nou règim especial per a dessalinitzadores mòbils de titularitat privada:
Les limitacions contingudes en el Pla especial de sequera no s’aplicaran a les aportacions d’aigua provinents d’aquest tipus d’instal·lacions, sempre que siguin finançades totalment per fons privats i que compleixin els requisits següents:
Que l’usuari o la comunitat d’usuaris disposi de la corresponent concessió d’ús privatiu del domini públic hidràulic.
Que l’usuari o la comunitat d’usuaris la facin servir per al manteniment de l’activitat econòmica que exerceixen i el corresponent manteniment dels llocs de treball de l’activitat.
Que l’usuari o la comunitat d’usuaris presentin un pla d’estalvi de consum d’aigua respecte del seu consum en situació de normalitat.
Que l’arribada de l’aigua al punt o punts d’utilització es faci amb un emmagatzematge periòdic de mínim set dies o bé arribi amb la xarxa de distribució.
Que en el cas que es constitueixi una comunitat d’usuaris, s’ofereixi l’entrada a la comunitat a explotacions agrícoles o ramaderes que tinguin dificultats en el subministrament d’aigua.
3. Fixació de llindars de consum per plaça per als establiments d’allotjament turístic equivalents al consum de la ciutadania de Catalunya:
Es modifica el règim sancionador que s’aplica als municipis per superar les dotacions de consum per apropar el model a un sistema que se centri a sancionar l’excés de consum. Això fa que el període analitzat passi a ser trimestral i habilita que les sancions es puguin abonar de manera fraccionada. Desapareix la sanció per danys.
Les mesures incloses en el Decret llei s’han treballat des de començament de 2024 amb actors clau per a la gestió de la situació d’emergència, com són els ajuntaments i els agents econòmics i socials del país, i entraran en vigor, un cop hagin estat aprovades per la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya i publicades en el DOGC.